Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ραγδαίες οι εξελίξεις!

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, αφού πλέον τα σενάρια για εκλογές, συγκυβέρνηση ή δημοψήφισμα φαντάζουν πιο αληθινά από ποτέ...

 Ο πρωθυπουργός τηλεφωνώντας από το αεροπλάνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση του ΔΝΤ να μην καταβάλει την πέμπτη δόση του δανείου, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στη σύσκεψη στη Βουλή φέρεται να είπε «ελέγξτε όλα τα σενάρια».

Κάτω από αυτό το βάρος και με δεδομένη τη «μη συναίνεση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία μετείχαν και στενοί του συνεργάτες, στην οποία χάραξαν το πλαίσιο των προτάσεων και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών, προκειμένου να επιτύχει το ζητούμενο που είναι η «πολιτική συναίνεση των κομμάτων για την έξοδο από την κρίση».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να καταγραφούν όλες οι απόψεις των αρχηγών. Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να αντιμετωπισθεί συναινετικά η κρίση και να αποφύγει η χώρα μεγάλες περιπέτειες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Συμβούλιο θα ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν φήμες και σενάρια ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε προτάσεις για την τοποθέτηση προσώπων, δηλαδή υπουργών κοινής αποδοχής σε καίρια πόστα άσκησης οικονομικής πολιτικής.
Οι ίδιες φήμες ήθελαν να γίνονται αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο και τις αρμοδιότητες των υπουργείων δεδομένου ότι η τρόικα έχει προτείνει το διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομικών σε υπουργείο Οικονομίας και υπουργείο Εσόδων.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο από τις 11 προκειμένου να υποδεχτεί τους πολιτικούς αρχηγούς.
Χρονικό
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού κάλεσε έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Το παρών θα δώσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συμβούλιο θα γίνει στις 12:30 το μεσημέρι, ενώ θεωρείται ως η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση, για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως θα επιμείνει στην στάση του και δε θα δεχθεί τη συναίνεση, κάτι που σημαίνει ότι πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο των εκλογών.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επικοινωνήσει με την προεδρία της δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του πολιτικού συμβουλίου, αφού η πρόσκληση αναφέρεται γενικώς σε συζήτηση με πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης δε θα λάβουν πρόσκληση, αφού δεν αναγνωρίζονται ως κόμματα από τον κανονισμό της Βουλής.
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν προβλέπεται συνταγματικά, αλλά, θεωρείται πολύ σημαντικό, αφού λαμβάνονται αποφάσεις τις οποίες καλείται να εφαρμόσει στην πράξη η εκάστοτε κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο συμβούλιο ουσιαστικά συγκαλείται μόνο σε περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κρίση.
Παράλληλα διεξήχθη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι. Στη σύσκεψη για την οικονομία μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παύλος Γερουλάνος, καθώς και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, Κώστας Θέος και Ρεγγίνα Βάρτζελη. Εκεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε «ελέγξτε όλα τα σενάρια». Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου