Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον διαδηλωτή!


Δύο νεαροί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σε ομαλή κατάσταση η υγεία του δεύτερου διαδηλωτή. Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα περιστατικά. Χτύπησαν αστυνομικούς στο Κρατικό της Νίκαιας. Πορεία το απόγευμα της Πέμπτης. Καταδίκη βιαιοτήτων από τον πολιτικό κόσμο....
Σε ακόμα μια πανελλαδική απεργία δεν έλειψαν τα επεισόδια, με έναν διαδηλωτή 31 ετών να τραυματίζεται πολύ σοβαρά στο κεφάλι.
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με επισκληρίδιο αιμάτωμα στο κρανίο ύστερα από χτυπήματα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην οδό Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των διαδηλωτών, ο νεαρός χτυπήθηκε από κλομπ τα οποία οι αστυνομικοί κρατούσαν ανάποδα, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες οι οποίες όμως ελέγχονται, και για χτύπημα με ατομικό πυροσβεστήρα.

Ο νεαρός υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης εισήχθη στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη αλλά χαρακτηρίζεται σταθερή.





 

Το ιατρικό ανακοινωθέν
Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε για την κατάσταση του τραυματία και υπογράφουν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και συντονιστής Διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής, Σταμάτιος Πίνης και ο θεράπων ιατρός επιμελητής Α' της Νευροχειρουργικής Κλινικής Παναγιώτης Παπανικολάου, αναφέρει:
"Ο τραυματίας Καυκάς Ιωάννης, ετών 31, προσεκομίσθη στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ γύρω στις 14.45, μετά από αναφερόμενο ξυλοδαρμό. Η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικά τραύματα στο κρανίο, κυρίως δεξιά και ωτορραγία σύστοιχια.
Παρουσίαζε σταδιακή έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής πρώτων βοηθειών παρουσίασε κώμα με συνοδό ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως.
Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου ανέδειξε κατάγματα κρανίου και εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα δεξιού ημισφαιρίου, με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκεφάλου.
Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπίεση του εγκεφάλου και ανάσχεση της αιμορραγίας. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό.
Παρά την σχετική σταθεροποίηση η κατάσταση παραμένει κρίσιμη".
Η επιτροπή των γιατρών (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει τα επεισόδια, κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες και σημειώνει ότι ο 30χρονος διαδηλωτής " διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα".
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν συνολικά 12 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι αστυνομικοί, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την αστυνομία για αναίτιες επιθέσεις και υπερβολική χρήση βίας.


Επίθεση σε αστυνομικούς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Η τεταμένη κατάσταση συνεχίστηκε και στο νοσοκομείο όπου έχει μεταφερθεί ο νεαρός.
Μία ομάδα εισέβαλε στο γραφείο του Διοικητή του νοσοκομείου και εξαγριωμένη επιτέθηκε αρχικά φραστικά και στη συνέχεια χειροδίκησε εις βάρος αστυνομικού υποδιοικητή αλλά και άλλων ανδρών της ΕΛΑΣ.
Οι πληροφορίες θέλουν να έχει χτυπηθεί ο Γ' υποδιοικητής ασφαλείας, ο οποίος παρίστατο στην έρευνα που έχει ξεκινήσει η ΕΛΑΣ για το περιστατικό αλλά και άλλοι δύο αστυνομικοί, ένας αρχιφύλακας και ένας αστυνόμος.
Στο περιστατικό, όπως λένε τα στοιχεία, παρευρίσκονταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Διώτη, επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και δεύτερος τραυματίας
Ομαλά εξελίσσεται η υγεία 29χρονου που προσήλθε χθες τραυματίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ισχυριζόμενος πως ήταν διαδηλωτής.
Την 11/5/2011 και ώρα 14:20 προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων του ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός" άνδρας, ο οποίος δήλωσε πόνο στο αριστερό υποχόνδριο. Γνωστοποίησε ότι έτρεχε, έπεσε και χτύπησε.
Μετά από ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε κάκωση σπληνός και έγινε εγχείρηση σπληνεκτομής.
"Η μετεγχειρητική του πορεία εξελίσσεται ομαλά", ανέφερε η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου, Μιχάλης Θεοδώρου, ενώ διευκρινίζεται ότι "σήμερα, 12/5/2011, μας γνωστοποίησε ότι ήταν διαδηλωτής".




Ξεκινά έρευνα η ΕΛΑΣ
Αμέσως μετά την ενημέρωση για το σοβαρά τραυματία, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, δόθηκε εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και διατάχθηκε η άμεση διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, αλλά και το ενδεχόμενο ευθύνης Αστυνομικών.
Στην έρευνα συμμετέχει και ιατροδικαστής της αντίστοιχης Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, ενεργούνται και σε όσα Νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί ιδιωτών.

Πάντως τίποτα δεν προμήνυε ότι η κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ θα βαφτεί στο αίμα, καθώς τα επεισόδια που σημειώθηκαν δεν πήραν μεγάλη έκταση.

 

Μια ομάδα κουκουλοφόρων συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονταν έξω από τη Βουλή.
Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων καθώς και χειροβομβίδων κρότου και λάμψης για να τους απωθήσουν.

 

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην  Βουκουρεστίου και την Πανεπιστημίου, όπου είχαμε και τον τραυματισμό του 31χρονου.
Στη γωνία του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία ασθενοφόρο, παρέλαβε μια κοπέλα της οποίας το μπουφάν κάηκε από τα χημικά που έριξαν οι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 20.000 άτομα, 9.000 από το ΠΑΜΕ και 11.000 από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Επίσης προσήχθησαν 30 άνθρωποι εκ των οποίων οι 12 συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα, όπως ρίψη μολότοφ, απρόκλητες σωματικές βλάβες και άλλα, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά και 15 αστυνομικοί.




Κατάληψη του Πανεπιστημίου
Υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήμιου Αθηνών, από ομάδα αναρχικών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα οργανώσουν διαδήλωση, με αφορμή το χθεσινό τραυματισμό του νεαρού στην πορεία της ΓΣΕΕ.
Όπως είπαν οργανωτές της εκδήλωσης, η πορεία μάλλον θα στις 18.00 το απόγευμα της Πέμτης στα Προπύλαια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας, για τον τραυματισμό του νεαρού που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
 Στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, μέλη της οργανωτικής επιτροπής των καταληψιών έχουν τοποθετήσει στερεοφωνικό και αναμεταδίδουν μουσική, ως κάλεσμα προς τους διερχομένους.
Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο προκάλεσε ο βαρύς τραυματισμός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά τη λήξη της κεντρικής απεργιακής πορείας στο Σύνταγμα την Τετάρτη.
Καταδικάζει τα επεισόδια ο πολιτικός κόσμος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου.
"Η βία είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου και αν προέρχεται. Οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών υπό την εποπτεία εισαγγελέα".
Και συνέχισε: "Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε και την αυτοδικία ως λύση. Καταδικαστέα, λοιπόν, είναι και η συμπεριφορά όλων όσων εισέβαλλαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας και άσκησαν βία προς τις Αρχές που διενεργούσαν ανάκριση, παρουσία εισαγγελέα, ακόμη και στον ιατροδικαστή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τη διερεύνηση της αλήθειας".
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μανώλης Όθωνας, δήλωσε ότι έχει δοθεί άμεσα η εντολή και διεξάγεται έρευνα για τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή.
"Υπάρχει από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστηματική παρακολούθηση και συνεχής έλεγχος για την εξέλιξη της έρευνας και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών χωρίς δισταγμούς και εκπτώσεις".
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του Ζάππειο ΙΙ χαρακτήρισε αποτρόπαια τα φαινόμενα αυτά, όπως και τη δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας. "Το παιδί του δεν θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά του", τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι "η ασφάλεια του πολίτη προηγείται της οικονομίας" και υπογράμμισε ότι "η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο".
Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, καταγγέλλει την "εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρά τραυματισμό ενός".
"Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή βάναυση και αναίτια δολοφονική επίθεση", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνεχίζει: "Είναι φανερό πως όσο εντείνεται η ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τόσο πιο βάρβαρη και αυταρχική είναι η στάση της απέναντι στους εργαζόμενους και στο λαό που αντιστέκεται".
Και η Δημοκρατική Αριστερά, με τη σειρά της, καταδικάζει "την ακραία βία που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί".
Και συνεχίζει: "Οι εικόνες αστυνομικών να επιτίθενται σε πολίτες με ανάποδα τα κλομπ  προκαλούν την κοινή γνώμη και εκθέτουν την ελληνική αστυνομία με ενέργειες που προδίδουν βαρβαρότητα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πολιτικά εκτεθειμένο. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να διερευνήσει την υπόθεση χωρίς συμψηφισμούς και δικαιολογίες".

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου