Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Φωτιά στη τιμή της βενζίνης!


Σε επίπεδα-ρεκόρ παραμένει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς από τις 27 Μαρτίου ξεκίνησε εκ νέου ανοδική κούρσα, με αποτέλεσμα σε ορισμένα πρατήρια της χώρας να φθάνει ακόμα και το 1,87 ευρώ/λίτρο. Πάνω από τα 100 δολάρια το μπρεντ...
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή αυξήθηκε στο 1,675 ευρώ/λίτρο, από 1,671 την περασμένη Παρασκευή.
Στις 16 Μαρτίου είχε εκτοξευθεί στο ρεκόρ του 1,68 ευρώ/λίτρο.
Η υψηλότερη τιμή σήμερα, Δευτέρα, στη χώρα είναι το 1,87 ευρώ/λίτρο (Κεφαλονιά) και ακολουθούν Λασίθι (1,865), Πειραιάς (1,863), Ηράκλειο (1,857) και Κυκλάδες (1,84).
Στην Αθήνα, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,644 ευρώ/λίτρο και η μέγιστη σε 1,779 ευρώ/λίτρο, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 1,641 και 1,768 ευρώ αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές, οι τιμές του πετρελαίου ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές των καυσίμων θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες.
Κοντά στα 121 δολάρια το μπρεντ
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 παραμένουν, σήμερα, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με την τιμή του αργού τύπου μπρεντ να απέχει ελάχιστα από τα 121 δολάρια το βαρέλι, λόγω των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και της μετάθεσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μαύρης Ηπείρου, τη Νιγηρία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις για να κατοχυρώσουν κέρδη μετά τη διαμόρφωση, χθες, του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ στα υψηλότερα επίπεδα τιμής «κλεισίματος» από την 1η Αυγούστου του 2008.
Στις σημερινές πρωινές συναλλαγές, η τιμή του συμβολαίου του μπρεντ υποχώρησε στα 120,80 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 26 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο». Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 121,08 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού διαμορφωνόταν στα 108 δολάρια, με απώλειες 20 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος», αν και νωρίτερα είχε αγγίξει τα 108,45 δολάρια.
Χθες, το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού έκλεισε στα 108,47 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2008. Αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού στις εκτιμήσεις για το ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα καυσίμων ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών - τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν αύριο - καθώς οι υψηλές τιμές συμπιέζουν τη ζήτηση στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον πλανήτη.
Ο ρόλος της Αφρικής
Σειρά εξελίξεων στην Αφρική επηρεάζουν τη διακύμανση της τιμή του μπρεντ. Πέραν των συγκρούσεων στη Λιβύη, στη Γκαμπόν, την έβδομη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, έληξε η απεργία της Εθνικής Οργάνωσης Εργαζομένων στων Πετρελαϊκή Βιομηχανία. Την περασμένη Κυριακή, η Νιγηρία ανακοίνωσε την αναβολή, για μία εβδομάδα, τη διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
"Οτιδήποτε επηρεάζει το μπρεντ ή την Αφρική θα είναι σημαντικό, ιδιαίτερα υπό την παρούσα κατάσταση στη Λιβύη», εκτιμά ο Τόνι Νάναν της Mitsubishi Corp. Θεωρεί, παράλληλα, ότι η διεύρυνση της διαφοράς τιμής μεταξύ του προθεσμιακού συμβολαίου του μπρεντ και αυτής του αντίστοιχου συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού «παρέχει ένδειξη ότι υπάρχει πιθανά μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη, καθώς και ότι οι ανησυχίες στην Ευρώπη για το τι συμβαίνει στην περιοχή του Κόλπου είναι μεγαλύτερες".
Η απουσία λιβυκού αργού από τη διεθνή ενεργειακή αγορά εξακολουθεί να καθορίζει τη διακύμανση των τιμών. Στοιχεία τα οποία συνέλεξε το πρακτορείο Bloomberg έδειξαν ότι η παραγωγή στην τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της βόρειας Αφρικής μειώθηκε κατά 995.000 βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο, ανερχόμενη σε 390.000 βαρέλια.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική παραγωγή από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 363.000 βαρέλια την ημέρα, και διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο σε 29,092 εκατομμύρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση της παραγωγής σαουδαραβικού αργού δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής λιβυκού αργού.
Αναλυτές της JP Morgan Chase, με επικεφαλής τον Λόρενς Ιγκλς, σε προχθεσινό τους σημείωμά τους προς τους επενδυτές, εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον το λιβυκό πετρέλαιο μπορεί να φθάνει απρόσκοπτα στις αγορές, ακόμη και μετά την προσφορά του Κατάρ, την προηγούμενη εβδομάδα, να εμπορεύεται λιβυκό αργό από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη.
"Τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Καντάφι, αν και τις έχουν αναγνωρίσει η Γαλλία και το Κατάρ, δεν έχουν τις έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ. Επιπλέον, η παραγωγή απαιτεί την επιστροφή στη Λιβύη ξένων εργατών που εγκατέλειψαν τη χώρα όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Χωρίς τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο έδαφος, δεν είναι εύκολο να φανταστούμε μια τέτοια εξέλιξη".
Κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αντιδρώντας στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στην Ευρωζώνη.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου